Кабинет по дентална медицина д-р Еди Хугасян

Image

Шиниране на зъби

Шинирането на зъбите се прилага в случаи, когато те са разклатени. Причина за това, най-често е напреднала форма на пародонтоза, когато възпалителният процес е напреднал и зъбите са оголени.

Какво трябва да знаем?

Шинирането на зъбите се прилага в случаи, когато те са разклатени. Причина за това, най-често е напреднала форма на пародонтоза, когато възпалителният процес е напреднал и зъбите са оголени. Понякога се налага шиниране и в случаите на разклащане на зъб вследствие на травма.

В нашата практика прилагаме шиниране на предни горни или долни зъби, най-често заради пародонтоза. Това е много ефективен начин да се съхранят тези зъби. Обикновено те са разклатени а венците и коста са възпалени. В този момент пациентът почти не може да отгризва с тях, поради болка и усещане за несигурност. Дори и при почистване с четка и паста не може да се упражни достатъчен натиск върху зъбите , за де се изчистят качествено. Затова почти винаги има наличие и на много зъбен камък, който задълбочава процеса на възпаление. Постоянното клатене на зъбите допълнително увеличава подвижността им и много бързо, ако не се шинират те изпадат или биват екстрахирани.

При тази манипулация се прокопава тънък улей по задната повърхност на зъбите -около 2-3 мм широк и 2 мм дълбок. Обикновено са разклатени някои от резците, но се обхващат и кучешките зъби, защото те имат много дълги корени и винаги са по-стабилни.  В улея се поставя специална шинирна лента от фибровлакна, много тънка и здрава. Тя се покрива с фотополимер и остава скрита. Получената шина е много тънка и тя остава във вътрешността на зъба. Всичко се прави с упойка и е абсолютно безболезнено като манипулация. Адхезивните процедури извършваме с кофердам за по-голяма стабилност. Зъбите се полират и така вкопаната шина почти не се усеща. За разлика от това ефекта от нея е видим още след края на манипулацията – зъбите се чувстват изключително стабилни. Скоро след това, поради липсата на подвижност, възпалението намалява и въпреки че са оголени, шинираните зъби се запазват за максимално дълъг период от време в устата на пациента.

Image
Image
Работно време:
Понеделник - Четвъртък
09:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 15:00 ч.