Кабинет по дентална медицина д-р Еди Хугасян

Image

Професионално почистване на зъби

Професионалното почистване и полиране е процедура, при която механично се отстраняват  всички външни отлагания по повърхността на всички зъби.

Какво трябва да знаем?

Професионалното почистване и полиране  е процедура, при която механично се отстраняват  всички външни отлагания по повърхността на всички зъби. То се извършва най-често с помощта на ултразвуков апарат, върху който се монтира подходящ накрайник. Апаратът генерира високочестотни трептения в накрайника и с него се минава по външната повърхност на зъбите, като тези високоенергийни вибрации премахват с лекота натрупания зъбен камък, плака и налепи. След това се извършва финално полиране с  четка и фина абразивна паста, което придава гладкост и блясък.

При тази манипулация се отстраняват само външните наслагвания по зъбите. По-често почистването е безболезнено. Често, когато зъбния камък не се почиства редовно и венците са много възпалени е въможно, да се усети болка. Възможно е да боли и когато шийките на някои зъби са много чувствители. В тези случаи поставяме локална анестезия.

Въпреки, че зъбният камък и налепите могат да са идеално отстранени, е възможно зъбите все още да изглеждат оцветени. Това се дължи на начални кариозни изменения- бели или кафяви петна, които вече изискват и терапевтична намеса. Препоръчително е почистването да се извършва средно през около 6 месеца, а когато пациентът има вече пародонтоза това може да се прави и по-често.

Ето как могат да изглеждат зъбите преди и след почистване:

Image
Image
Image
Image
Image
Работно време:
Понеделник - Четвъртък
09:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 15:00 ч.