Кабинет по дентална медицина д-р Еди Хугасян

Image

Лечение на пулпит и периодонтит

Лечението на пулпит или периодонтит (кореново лечение) се прилага, когато разрушението в зъба е напреднало дотолкова, че кариесът е засегнал и нерва на зъба.

Какво трябва да знаем?

Image

Лечението на пулпит или периодонтит (кореново лечение) се прилага, когато разрушението в зъба е напреднало дотолкова, че кариесът е засегнал и нерва на зъба. Това състояние се определя като пулпит. Обикновено в такива случаи започват различни по характер болки, които показват, че има проблем. Понякога процесът напредва още повече и след като загние целият нерв, бактериалната инфекция се пренася в костната тъкан където се получава ново възпаление- периодонтит. Ако не се започне лечение след тази фаза инфекцията пробива костта и се излива в меките тъкани, където се получават абсцеси и флегмони, които могат да бъдат състояния, застрашаващи живота и здравето на болния.


Лечението на пулпита и периодонтита протича по сходен начин. В крайна сметка причината е една– инфектиран коренов канал. Лечението включва почистване на кореновите канали с ръчни или машинни инструменти с цел механично отстраняване на инфектираните тъкани. Следва промивка с разтвори с цел химично въздействие върху некротичните тъкани и дезинфекция на канала. Съвременните тенденции в ендодонтията изискват, кореново-каналната система на зъба да бъде запълнена в същото посещение, като по този начин най-бързо се елиминира инфекцията и се повлиява болката. След запълване е възможно да се усещат слаби болки, които в период от 2-3 дни отшумяват.


Image

Критерии за добре свършена работа са липсата на болка и запълването на каналите по цялата им дължина до самия край, в целия им обем. Ние извършваме механичната обработка с ръчни и машинни инструменти. Запълваме със съвременни каналопълнежни пасти, които уплътняваме с помощта на щифтове от гутаперка. Щифтът е предварително подготвен съобразно дължината и дебелината на канала. Когато се въведе след пастата, той уплътнява пълнежа и му осигурява достатъчна плътност. Само добре запълнен канал гарантира, че след време няма да настъпят усложнения.

Image
Работно време:
Понеделник - Четвъртък
09:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 15:00 ч.