Кабинет по дентална медицина д-р Еди Хугасян

Image

Лечение на кариес

Лечението на кариеса е основната и най-важна част от работата във всеки зъболекарски кабинет.

Какво трябва да знаем?

Лечението на кариеса е основната и най-важна част от работата във всеки зъболекарски кабинет. Основна е защото кариесът е най-честото заболяване сред населението (всеки има поне по един) а важна, защото ако се извършва качествено и отговорно се профилактира загубата на зъби.

Кариозният процес преминава последователно през няколко фази.

Бяло петно

Image

Кафяво петно

Image

Кариозна кухина с различна дълбочина

Image
Image

Бялото петно е обект на профилактиката, и е обратим процес.
Кафявото петно често е само естетичен проблем.

При вече  оформена кариозна кухина в зъба, е необходимо да се възстанови формата и неговия обем. В противен случай процесът на гниене на твърдите зъбни тъкани напредва в дълбочина и засяга нерва на зъба.

Обикновено започваме лечението с поставяне на упойка за да е напълно безболезнен целият процес. Почистваме размекнатата и оцветена зъбна тъкан. След това изолираме зъбната редица с кофердам за постигане на абсолютна сухота и стерилност и изработваме обтурацията (пломбата). Всяка една обтурация се изработва по адхезивен протокол със спазване на всички правила за изолиране, за да се гарантира херметично запечатване на зъба и максимална здравина и дълготрайност.

Критерии за добра обтурация са не само нейната здравина но и постигнатата максимално близо до естествената форма, цвят и размер на целия зъб. Важно е и как зъба взаимодейства с противоположните и съседните зъби. Той трябва да контактува с антагонистите си за да се извършва добре дъвкателния процес, трябва и плътно да опира в съседните си зъби за да не задържа храна.

Image
Image
Работно време:
Понеделник - Четвъртък
09:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 15:00 ч.