Кабинет по дентална медицина д-р Еди Хугасян

Image

Коронки и мостове

В ежедневната зъболекарска практика редовно се срещат много силно разрушени зъби, които са увредени в дълбочина и кариозният процес е разрушил цялата зъбна корона.

Какво трябва да знаем?

В ежедневната  зъболекарска практика редовно се срещат много силно разрушени зъби, които са увредени в дълбочина и кариозният процес е разрушил цялата зъбна корона. Такива зъби обикновено са с изваден или загинал нерв. След почистването на такъв зъб и кореново лечение от него остава само корена и евентуално една или няколко много тънки стени от коронката. Такива разрушения изискват по-сериозен подход защото прогнозата не е много благоприятна. Тези зъби са застрашени от последващо отчупване на целите стени или от разцепване по дължина на корена, което води до загубата им.

Съгласно високите стандарти в денталната медицина такива зъби ние изграждаме с щифт и адхезивно с композит при изолация с кофердам.  Оформя се композитно  щифтово пънче,  след което се изработва металокерамична или циркониева коронка.
Image

Първо, в устата на пациента, зъбът се подготвя и му се придава определена форма. Взема се отпечатък и следват етапите в зъботехническата лаборатория.  Коронката представлява малка протезна конструкция. Тя покрива цялостно изпиления зъб, придава му цялостна форма и вид, и най вече здравина.  Методиката на адхезивното щифтово изграждане плюс корона се доказа като най-успешния и дълготраен начин за възстановяване на безнадеждни зъби. Изработваме корони само на силно разрушени и девитализирани (мъртви) зъби.

Image

Силно разрушените зъби, които са със съхранен нерв, изключително се изграждат с композит  в съответствие с мини-инвазивността.

Изработването на корони  върху живи зъби е оправдано само в случаите, когато те ще носят мост. Мостът представлява монолитна конструкция, която стъпва върху два или повече зъба и замества липсващите между тях.

Когато коментираме всеки случай на липсващи зъби винаги на първо място се водим от философията на мини-инвазивната терапия.

  • Заради един или два липсващи зъби никога не изпиляваме съседните, ако са живи. Тогава препоръчваме импланти.
  • Ако липсва един зъб а съседните имат кариес или стари обтурации, изработваме адхезивен мост.
  • Когато липсват повече от два зъба и пациентът отказва имплантиране тогава изработваме мост.
Мостовидните конструкции не са най-модерният начин за попълване на липсващите зъби но определено са начин , който се е доказал във времето и наистина добре изработената конструкция има полезна преживяемост около 10-15 години. Предвид по-ниската себестойност и сравнително предвидимата прогноза, мостовете все още не могат да бъдат изместени изцяло от имплантите.
Image
Image
Работно време:
Понеделник - Четвъртък
09:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 15:00 ч.