Кабинет по дентална медицина д-р Еди Хугасян

Image

Избелване на зъби

С помощта на избелващи препарати се въздейства върху зъбните тъкани и се постига по-светъл цвят.

Какво трябва да знаем?

Избелването на зъбите е вид козметична процедура в стоматологичния кабинет. С помощта на избелващи препарати се въздейства върху зъбните тъкани и се постига по-светъл цвят. Използват се препарати съдържащи водороден или карбамиден пероксид, които имат способността да избелват без да нанасят вреда върху емайла на зъбите.

Ние провеждаме няколко вида избелване:

1. Вътрешно избелване - Понякога в резултат на травма или проведено отдавна кореново лечение се получава вътрешно оцветяване в сърцевината на зъба. То прозира през дентина  и емайла и зъба изглежда по тъмен от останалите. При тази ситуация почистваме оцветените тъкани  и се поставя избелващ препарат  вътре в центъра на зъба. Това се повтаря няколко пъти. Така през ден за около две или три апликации оцветяването изчезва..

Image

2. Външно клинично избелване с избелваща система на швейцарската компания AXIS pure - Това е избелване на всички зъби, което се извършва в едно посещение в зъболекарския кабинет. То дава най-добър първоначален ефект за кратко време-за около час и половина зъбите са избелени с няколко нюанса. Ефектът от избелването е много различен при всеки пациент и зависи много от структурата на зъба. При по-едри зъби, поради наличието на по-дебел емайл, ефектът е по-добър.

Image

3. Външно домашно избелване - След  клиничното избелване пациентът може да желае още по-бели зъби. Тогава на помощ идват системите за домашно избелване. След около 3-4 месечна пауза изработваме индивидуални вакуумни шини. Те служат за основа на избелващия гел, който се поставя в шината, след това тя се поставя върху зъбната редица и остава за определено време да действа. Процедурата се повтаря в зависимост от вида на системата около 10-14 пъти. Има системи за избелване през деня за около 45 мин до час, има и варианти за нощно избелване докато човек спи.

Image

Понякога след клинично или домашно избелване зъбите стават чувствителни за около 1-2 дни. Това отзвучава много бързо, като се избягват дразнещи кисели, сладки и студени храни и напитки, използват се пасти за чувствителни зъби. Важно е след избелване, в период за около 2 седмици, да не се консумират кафе, кола, червено вино или други силно оцветяващи храни и напитки, както и някои плодове с наситен цвят- например боровинки,къпини, череши и др.

Image
Работно време:
Понеделник - Четвъртък
09:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 15:00 ч.