Кабинет по дентална медицина д-р Еди Хугасян

Image

Възстановяване на силно разрушени зъби

Съвременните композитни материали и свързващи системи дават много голяма свобода на действие при възстановявания, където са останали сравнително малко здрави зъбни тъкани.

Какво трябва да знаем?

Когато кариозният процес напредва в дълбочина и широчина, той разрушава все по-големи части от зъба. Понякога на един и същи зъб може да се развиват едновременно няколко кариеса. В такива случаи, след почистването му от кариозната маса, се оказва че от него са останали малко здрави тъкани- предимно тънки и крехки стени. В случаи когато нерва на зъба не е засегнат и въпреки това той е силно разрушен, ние го възстановяваме,  като това може да стане и без корона.

Съвременните композитни материали и свързващи системи дават много голяма свобода на действие при възстановявания, където са останали сравнително малко здрави зъбни тъкани. Спазването на адхезивен протокол е също от основно значение за постигане на предвидими и трайни резултати.

След поставянето на упойка се почистват некротичните зъбни тъкани. След това зъба се изолира с кофердам. Послойно се изграждат всички изгубени стени и сърцевината на зъба. Използват се различни видове композит- съответно за възстановяване на дентина и на емайла.  Стремим се максимално да наподобим естествения зъб визуално. Различните композити ни позволяват да създадем структура, която по физични характеристики и здравина наподобява естествения зъб.

Спазвайки философията за мини-инвазивната интервенция, можем да създадем доста надежден нов зъб- достатъчно здрав и естетичен,  без да го умъртвяваме или изпиляваме допълнително, напр. когато се изработва обвивна корона.


Image
Image
Работно време:
Понеделник - Четвъртък
09:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 15:00 ч.